Sander  van  Marion

Sander van Marion werd in 1938 in Scheveningen geboren. Al op jonge leeftijd, 18 jaar oud, werd hij aangesteld als organist en gaf hij zijn eerste orgelconcert. Hij kreeg zijn muzikale opleiding o.a. aan het Koninklijk Conservatorium te 's-Gravenhage,waar Adriaan Engels zijn leraar orgel was. Sander van Marion was gedurende 60 jaar vaste organist van de Bethelkerk in Scheveningen, waar hij beschikte over een hoofd- en een koororgel, die zowel afzonderlijk als ook samen bespeeld kunnen worden.

Onder de Nederlandse organisten neemt hij een geheel eigen plaats in en ook in het buitenland geniet hij steeds grotere bekendheid. Karakteristiek is zijn registerkeuze, boeiend door steeds wisselende klankkleuren, zijn lichte, sprankelende speeltrant, soms wel 'leggièro' genoemd en zijn groot improvisatietalent, waarin gevoel en sfeer een belangrijke rol spelen.

Naast zijn concertpraktijk als organist was Sander van Marion ook dirigent van verschillende koren, waarmee hij eveneens, naast de concerten in Nederland, regelmatig naar het buitenland  reisde. 

Naast de vele uitvoeringen van bekende oratoria, zoals de 'Messiah' van Händel, de 'Schöpfung' van Haydn en de 'Paulus' van Mendelssohn, gaf Sander van Marion met zijn koren premières van door hem in de muziekbibliotheek van Berlijn en het klooster Einsiedeln gevonden nog onbekende werken - welke hij voor uitvoering gereed maakte - zoals 'Dixit Dominus' van Joh. Chr. Bach en 'Wie ist Dein Name so gross' van G.F. Telemann. Zijn uitvoering van de 'Matthäus Passion' van G.F. Teleman was een Nederlandse premiére.  Een Europese première was 'The Promise of Christmas' van de Amerikaan Dan Burgess. Steeds meer orgel- en koorwerken verschijnen van zijn hand, terwijl ook bundels met kinderliederen zijn uitgegeven.

Regelmatig reisde Sander van Marion naar het buitenland voor het maken van orgeltournees of cd-opnamen, o.a. naar Toledo in Spanje, Toulouse in Frankrijk en Bologna in Italië. Ook bespeelde hij in  Duitsland het grootste kerkorgel ter wereld in de Dom van Passau, en concerteerde hij op het oudste, nog bespeelbare orgel ter wereld in de Basilique de Valère in Sion, Zwitserland, waarover hij ook een tv-programma presenteerde. Speciale vermelding verdienen zijn reizen door de Verenigde Staten en Canada, die hem van oost- naar werstkust voerden, waarbij concerten worden gegeven in belangrijke muziekcentra, zoals de St. Thomaschurch in New York, Washington Cathedral, en het op één na grootste orgel ter wereld in de John Wanamaker Store in Philadelphia.

Een groot aantal cd's -waaronder drie 'Gouden Platen' - illustreert mede zijn muzikaal-creatieve natuur, want Sander van Marion weet door de liefde voor zijn vak en zijn groot talent telkens weer een groot publiek te boeien.

Ter gelegenheid van zijn van zijn 25-jarig jubileum als toonkunstenaar is de organist in 1981 door de minister van Cultuur onderscheiden met de Zilveren Erepenning. In 1996 werd de organist ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als toonkunstenaar onderscheiden met de 'Médaille d' Argent' door de Société Académique 'Arts, Sciences et Lettres' te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur, in 2003 gevolgd door de 'Médaille de Vermeil' en in 2012 door de 'Medaille d'Or.

Een Koninklijke Onderscheiding ontving Sander van Marion in 1997 met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ter gelegenheid van dit Gouden Jubileum ontving de organist de Stadspenning van de gemeente Den Haag uit handen van de burgemeester.